Тайната на идеалния брак

Има ли начин да сме щастливи в семейството
8 окт 2008 18:01,
16
Тайната на идеалния брак
Снимка: БГНЕС

Всички функции на семейството, каквото е било преди 150 години, са абсолютно неактуални днес.
Нито икономическите съображения – днес всеки, който ходи на работа, може да се издържа финансово и да отглежда дете, пише руският портал Medportal.ru.

Възпроизводителната функция също не е задължително да стане в рамките на брака. Подкрепа може да получите от своите приятели. Избщо всички цели, заради които се стига до създаване на семейство, една по една окапват.

Песимистите и прагматиците един през друг се надвикват, че институцията на семейството умира. А малкото останали съществуват по инерция.

Може би все пак нещо убягва от погледа им. И сигурно единственият и основен смисъл на брака е семейното щастие.

Социолози се нагърбват със задачата да разберат в какво се състои семейното щастие. И по-точно - стабилността и успехът на семейния съюз.

И тук изследователите удрят на камък. Събраните сведения са оскъдни и по-скоро статистически, в които почти нищо не се казва за качеството на отношенията.

Тогава се включват психолозите. Те подбират 700 двойки, които наблюдават в продължение на 10 години. По някои външни признаци се прави предположение колко ще издържи бракът.

Провеждат се интервюта с двойките за това как обсъждат даден проблем, засягащ двамата, а разговорите се записват. Основен момент бил не колко време спорят съпрузите, а как се държат по време на конфликт.

Тези, в чието общуване имало много критика, негативизъм и злоба, се развели 2-3 години след сватбата.

Втората вълна разводи (между 7-ата и 10-ата година) била между съпрузите, при които не е имало негативизъм, но са липсвали усмивките, чувството за хумор и топлата интонация при разговорите.

Издържал е бракът на онези, които успели да установят топла емоционална връзка. И умеели да разведрят обстановката и да вложат чувство за хумор в решаването на проблемите.

Друго изследване, при което били разпитани 350 двойки с дългогодишен брак, се наблюдава устойчиво присъствие на следните два компонента: приятелство и симпатия между съпрузите.

В тези семейства имало привързаност и уважение, търпимост към "неговата територия", способност за приемане на загуба и готовност за промени, както и ясна граница в отношенията между родителите и децата.

Най-важно е да се разбере, че бракът е процес, в който непрекъснато настъпват промени. Той не е запечатаният момент на сватбената фотография.

Семейството е изменящо се партньорство, в което всеки от участниците трябва да се справи с определени задачи и да получи съответното "възнаграждение" за тях.

А ето и синтезирани основните стъпки към успешен и щастлив брак:

– Да се игнорира влиянието на родителското семейство или предишен брак, за да може да се създаде нова уникална общност с партньора. Да се осъзнае, че тази общност е самостоятелна и уникална.

– Да се изградят пълноценни сексуални отношения, като партньорите се отърсят от табута и страхове.

– Да могат заедно, като семейство да посрещат житейските трудности, да издържат на удара и положително да преживяват кризи – външни и вътрешни.

– Да се създаде безопасно пространство, където да изразяват гнева си, без да си го изкарват на цялото семейство и без да се страхуват, че изразявайки недоволството си, партньорът ще поиска раздяла.

– Да се съхрани "двойното" виждане към партньора: от една страна, да се приеме такъв, какъв то е, а от друга – да се запази романтична представа за него (за което, разбира се, и другият трябва да се постарае).

Всички щастливи двойки са сигурни в едно: в брака им е открит универсалният баланс между потребностите на двамата, усещането за златна среда и уникалност на връзката.

Но какво всъщност са получили като "награда"? Колкото и банално да звучи – приятелство и привързаност.

И най-вече усещането, че не са сами на този свят, че има на кого да разчитат и някой, който да ги разбира!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Незнам дали такова нещ като "идеален" брак съществува, но ако между двама души съществува взаимно уважение, толератност и загриженост за другия и не на последно място диалог нещата би следвало да са ОК. Но аз съм омъжена от твърде скоро за да давам съвети. Трябва да се попита някой който има много повече опит. Но е факт, баба и дядо живяха заедно близо 60 години! Незнам как се постига това, но просто мога да се надявам, че и аз ще имам същия късмет.
14
0
 
0
 
! Отговори
Петя преди 15 години
Дойде момента да похваля Днес.бг за чудесната статия, много полезна и истинска!Пожелавам на читателите успех в брака и съвместното съжителство!
13
0
 
0
 
! Отговори
suny преди 15 години
Braka e prekrasno i slozno nesto. Kato semejna zena osaznavam 4e obstuvaneto v edno semejstvo e nesto sastestveno za da otcelee edin brak. Vsjako nesto koeto ni pritesnjava,podtiska,radva, dostavja udovolstvie ili ogor4ava trjabva da spodelim. Razbira se ako ne e imalo ljubov i seksualno privli4ane mezdu dvamata kolkoto i da govorim edva li ste promenim nesto zna4itelno,no za da poddarzame oganja pomezdu si trjabva da se nau4im da GOVORIM- na glas ,i ne samo da govorim a da da vodim dialog.
12
2
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тайната на щастливиа брак според една дама над 60,вдовица, с която се запознах в нета е цитирам"Дискретност,Любов навън и мир вътре в семейството, и пак дискретност и от двете страни!"...
11
0
 
0
 
! Отговори
erger преди 15 години
Ха, Ха Ха, Ха Ха Ха, ................голем смех ЕРГЕНИНО
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
СЪС СИГОРНОСТ ЩЕ ВИ КАЖА ЧЕ БРАКА НЕ СЕ ГРАДИ ВЪРХУ СЕКСА. ТОЙ НЯМА НИЩО ОБЩОООООООООООО. ЕДИН БРАК Е ПО СПЛОТЕН ТОГАВА КОГАТА ПОВЕЧЕ ПРОБЛЕМИ ВЛЯЗАТ ПРЕЗ ВРАТАТА НА ДОМА.
9
0
 
0
 
! Отговори
prepatil преди 15 години
Ako няма пълноценни сексуални отношения ,то никакво чувство за хумор не може да спаси брака ти. В повечето бракове ,нещата,които те свързват с другия намаляват с течение на времето - това е необратимо.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
#5, нищо идеално не съществува, но това не пречи да има щастливи семейства
7
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 15 години
Тайната на щастливия брак си остава . . . тайна! :P
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Zashtoto istinskiq muj izpulnqva fynkciite na bodigard-griji se i pazi jenata i estestveno izglejda mujestven i seksi :)
5
0
 
0
 
! Отговори
Ема преди 15 години
Идеален брак не съществува.
4
0
 
0
 
! Отговори
* преди 15 години
Хубава статия, само не разбрах защо снимката показва датската принцеса Мери и някакъв бодигард, който й държи чадъра... тожа какво общо има? Поне да бяхте показали истинска съпружеска двойка, например тази същата принцеса, но със съпруга й :)
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всички биологията ги привлича,там където се съчетае с разум,близка мисъл за нещата се получава.Разумът събира стойностни връзки.Биологията е променлива,но стойностите на осъзнаването на всичко не.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
daaaaa,no vsi4ko tova mnogo trudno i riadko se postiga.inache xubavo zvuchi,dori mnogo.daj boje vsekimu!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ех, звучи хубаво! Дай Боже всекиму!